10 skrämmande modern teknik

Teknik gör våra liv bättre. Du går en MOOC-klass och har dina möten organiserade på din dator. Du tittar på weepisodes på din internetkompatibla högupplösta TV. Du betalar dina räkningar elektroniskt och sparar tid och pengar. Det är bra, tills någon tar ut det elektroniska banksystemet och maskinerna tar över planeten.

Låter galet? Kanske. Ingen av prylarna och innovationerna som vi inkluderade i vår lista över 10 skrämmande teknologier kommer sannolikt att regna död och förstörelse på vår lilla planet, även om det inte hindrar människor från att bli nervösa av dem. Läs vidare för att ta reda på vilka konstigheter som kan vänta i framtiden.

Att höra röster i butiken

Föreställ dig att du går in i din vänliga kvartersbutik och istället för att bli hälsad av en leende pensionär, hör du viskade röster som uppmanar dig att köpa saker. Du snurrar runt för att se vem som talar, men det finns ingen där och ingen av de andra shopparen verkar orolig. Har du äntligen blivit galen? Nej, men det har reklambranschen.

Ett företag som heter Holosonics har utvecklat en teknik som kallas Audio Spotlight-systemet, som använder små högtalare för att fokusera ljud till en mycket smal stråle. Ultraljudsfrekvenserna är för höga för det mänskliga örat att höra, men när ljudet går från Audio Spotlight-systemets högtalare förvränger luft ljudet och gör det hörbart. Den är perfekt för reklam i butik, men du måste stå på rätt ställe för att höra den.

DNA-hackning

När det mänskliga genomet kartlades fullständigt 2003 började forskare runt om i världen att dissekera genomets över 3 miljarder baspar för grundorsakerna till sjukdomar som Alzheimers och vanliga cancerformer. Men det var bara början. Bioteknikens verkliga dröm är inte bara att förstå hur vårt DNA uttrycker sig, utan också att “skriva” nytt DNA som läker sjukdomar och reparerar kroppar inifrån och ut.

J. Craig Venter, bioentreprenören vars företag hjälpte till att kartlägga genomet, nådde en ny milstolpe 2010 när han byggde världens första syntetiska, självreplikerande kromosom [källa: Hessel]. Han laddade in lite hemmagjort syntetiskt DNA i en bakteriecell och såg den växa och dela sig enligt datorgenererade As, Ts, Gs och Cs. Av sin egen uppfattning hade han skapat “liv”.

I det lyckliga scenariot kommer den närmaste framtidens biologer ta reda på hur man programmerar virus och bakterier för att leverera skräddarsydda botemedel som krymper cancertumörer eller vänder strömmen av demens. I det superläskiga scenariot konstruerar bioterrorister dödliga superbugs som riktar sig mot oss på genetisk nivå. I en artikel från 2012.

Atlanten föreställde sig ett tekniskt rimligt system där USA:s president mördas av en mycket smittsam förkylning utformad för att rikta in sig på en svag länk i hans specifika genetiska kod [källa: Hessel]. För att hålla ditt DNA borta från fiendens händer är det bäst att inte lämna huset utan hårnät och gummihandskar.

Cyberkrig

Föreställ dig ett krig som helt utkämpas av dator. Nej, vi pratar inte om en scen ur filmen “WarGames”, vi pratar om en total attack mot en nations elektroniska infrastruktur. Vad är det, kan du fråga dig? Det är de system som kontrollerar räddningstjänster, banker och annan elektronisk handel, systemen som driver elnätet, vatten- och bränsleledningskontroller, och åh, ja: försvarsvapen. En väl genomförd attack kan orsaka allvarliga störningar och öppna befolkningen för fysiska hot.

2013 förutspådde FBI-chefen James Comey att cyberattacker snart skulle ta om traditionell internationell terrorism som det största hotet mot hemlandets säkerhet [källa: Johnson]. 2008 misstänkte Georgien Ryssland för denial-of-service-attacker (vilket Ryssland förnekade) [källa: Markoff]. 2013 anklagade Sydkorea Nordkorea för cybertacker. Hackare har tagit sig an Pentagon, och en del misstänker att terroristorganisationer har tränat sina operatörer för att utföra datorangrepp. Så hur försvarar man sig mot en cyberattack? Att utbilda människor om datavirus och trojanska hästar kommer att hjälpa, och det är också viktigt att använda uppdaterad antivirusprogramvara.

Cyberattacker kan faktiskt vara användbara verktyg mot maskiner som har lärt sig att tänka själva och valt att eliminera mänskligheten. Det är science fiction, men varför tror vissa att detta kan hända? Läs mer på nästa sida.

Den tekniska singulariteten

Artificiell intelligens (AI) har kommit långt sedan datorer först skapade scenen. Ändå är vi inte i utkanten av ett dystopiskt samhälle där maskinerna går amok och mänskligheten kämpar för sin överlevnad. Åtminstone inte än.

1993 föreslog Vernor Vinge, en matematikprofessor vid San Diego State University, vad han kallade singulariteten – en tid då datornätverk kan bli självmedvetna genom avancerad AI, och gränssnitt mellan människor och datorer hjälper mänskligheten att utvecklas. Biologiska framsteg kan bli så sofistikerade att läkare till och med kan konstruera mänsklig intelligens. Det finns dock en möjlighet att AI kan tillåta maskiner att ta över världen. Det finns ingen garanti för att ett sådant scenario verkligen kommer att hända, och tekniska begränsningar kan förhindra det. Ändå är tanken att maskiner en dag kan besluta att vi är irrelevanta och ordna med vår förstörelse mer än lite läskig.

Google Glass

Google Glass, de högteknologiska specifikationerna med en inbyggd kamera och popup-skärm, vänder på idén om Big Brother. Kanske kommer framtidens övervakningshot inte att vara en fascistisk regim med spionkameror i varje hörn, utan snarare en armé av nördar som spelar in varje vaken ögonblick av deras liv med en nickning och en blinkning.

Bortsett från Glass inneboende dysterhet, är integritet det största bekymret med sökjättens senaste utflykt till världsherravälde. Vad hindrar en Glasshead från att slå på sin kamera i tunnelbanan, läkarmottagningen eller gymmets omklädningsrum? Flera amerikanska kasinon, barer och biografer har redan förbjudit glas [källa: Stern]. Google säger att Glass inte är så läskigt. Ett litet ljus indikerar till exempel när video spelas in och glasbärare måste titta på ett motiv och blinka för att ta en bild. Ja, det är inte alls läskigt.

En annan skrämmande möjlighet är kombinationen av glas, sociala medier och ansiktsigenkänningsteknik. Vissa apputvecklare är entusiastiska över möjligheten till en Glass-app som kan känna igen en främlings ansikte och hämta information om personen som skurits från deras Facebook- och LinkedIn-sidor [källa: Bloomberg View]. Medan Google avvisar idén om ansiktsigenkänning på Glass, har företaget patenterat eyetracking-teknik som skulle registrera vilka annonser du tittar på i den verkliga världen och ta ut avgifter till annonsörer på basis av “pay-per-gaze”.

Drönare

En CIA-operatör i Virginia kan flyga en nästan tyst Predator-drönare genom natthimlen i Pakistan, lokalisera sitt mål på en videoskärm och regna ner Hellfire-missiler från bekvämligheten av sitt skåp [källa: Mayer]. Medan tjänstemän mot terrorism och Vita huset försvarar obemannade drönare som ett “renare” alternativ till militära insatser, väcker användningen av drönare viktiga frågor om statligt sanktionerade mord och de oundvikliga dödsfallen för oskyldiga civila.

Hur skrämmande som militära drönare än är, människor blir verkligen skrämda av utsikterna till inhemska spiondrönare. 2012 antog den amerikanska kongressen ett lagförslag som tillåter Federal Aviation Administration (FAA) att utarbeta regler för användning av kommersiella och polisdrönare i USA:s luftrum [källa: Smithson]. Och New Yorks borgmästare Michael Bloomberg kommenterade att närvaron av drönare som svävade över amerikanska städer var “oundviklig” [källa: Haq]. Brottsbekämpning surrade över tanken på att spåra misstänkta från himlen, men integritetsförespråkare oroar sig för att det är ett litet steg från riktad övervakning till urskillningslös 24/7 spionering på alla [källa: Lowy].

För en helt annan typ av läskig, låt oss titta på skrivbordstekniken som lovar att revolutionera tillverkningen om den inte blir förbjuden först.

Förarlösa bilar

Över hela världen dödas ungefär 1,3 miljoner människor i bilolyckor varje år [källa: Khazan]. Och så är det ondskan med själva trafiken; den amerikanska pendlaren är instängd i sin bil i genomsnitt 38 timmar varje år [källa: Werbach]. Det är en hel vecka av förlorad produktivitet!

Gå in i Googles självkörande bil, ett autonomt fordon som lovar att undvika olyckor och hålla trafiken flytande smidigt via algoritm. Bilen drivs av programvaran Google Chauffeur och använder GPS och en takscanner för att hålla kursen och svara på närliggande fordon. Från och med 2013 var bilen fortfarande i betatestfasen, men dussintals robotbilar var redan på väg i Kalifornien och Nevada.

En av de största problemen med förarlösa bilar är inte ett mjukvarufel, utan den besvärliga övergången från robotläge till mänskligt läge. Den lugnande rösten från Google Chauffeur varnar sin mänskliga förare om kommande situationer som kräver praktisk kontroll, som en knepig sammanslagning eller en vägtullstation [källa: Fisher].

Men Googles ingenjörer räknar fortfarande ut hur mycket varningstid som behövs innan överlämnandet, eller vad man ska göra om föraren har gjort något förståeligt mänskligt som att slumra [källa: Bosker]. Ingen vill vakna bakom ratten på en SUV som hamnar på en betalstation i 65 mph (105 kmph). Och ännu färre vill vara i den betalstationen.

Geoteknik

De viktigaste tekniska innovationerna i den industriella tidsåldern – motoriserade fordon, elproduktion och industriell tillverkning – är de största källorna till CO2-utsläpp [källa: EPA]. Eftersom världsledare verkar ovilliga eller oförmögna att vidta meningsfulla åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser, föreslår vissa maverick-forskare en riskabel lösning som kallas geoengineering.

Geoengineering använder vetenskap och teknik för att “hacka” planeten tillbaka i form. Eftersom den globala uppvärmningen är det största hotet, föreslår forskare kreativt läskiga (och mycket dyra) sätt att på konstgjord väg kyla atmosfären genom att antingen blockera solens strålar eller suga upp överskott av CO2.

Även geoengineering-promotorer varnar för oavsiktliga biverkningar. Utom kontroll algblomningar kan skapa enorma döda zoner i havet; en nations havsvattenstänk kan orsaka monsuner halvvägs runt om i världen; kemiska reaktioner kan orsaka omfattande skador på naturliga livsmiljöer och människoliv. Geoingenjörer hävdar att det är lika stor fara med att inte göra någonting. Genom att undersöka dessa tekniker nu kommer vi åtminstone att ha lite hårda data när det är dags att trycka på panikknappen.

Internetövervakning

Mer än 380 miljoner människor besökte webbplatser som ägs av Google och Yahoo under en genomsnittlig månad 2013 [källa: Wohlsen]. Varje e-postmeddelande som skickas via Gmail, varje kalkylblad som sparats i Google Dokument och varje chattkonversation som hålls på Yahoo Messenger lagras i “molnet”, ett globalt nätverk av servrar och datacenter. Du kan anta att all denna privata information och personliga data är krypterad och skyddad från nyfikna ögon. Men nu vet vi bättre.

Tack vare de läckta avslöjandena från tidigare entreprenören för National Security Agency (NSA) Edward Snowden 2013 fick vi veta att den amerikanska underrättelsetjänsten aktivt sållar bland e-postmeddelanden, sökhistorik och telefonregister för miljontals oskyldiga människor och letar efter potentiell terroristaktivitet .

Som en del av ett hemligt program kallat PRISM, vann NSA domstolsgodkännande för att tvinga företag som Google och Yahoo att lämna över register över utländska webbanvändare. Om det inte var nog, använde NSA också i hemlighet Google och Yahoos molnservrar utan företagens vetskap eller godkännande [källa: Peterson]. Kritiker kallar det uppenbart grundlagsstridigt att utsätta varje ovetande webbanvändare för generell övervakning.

Hur skrämmande det än är bör du anta att alla dina onlineaktiviteter samlas in av någon, oavsett om det är din internetleverantör, Google eller ett hemligt spionprogram från regeringen. Sov gott och låt inte Big Brother bita!

Leave a Comment