7 framtida hemteknologier du bör känna till i förväg

Mycket av den futuristiska tekniken vi ser i sci-fi-filmer är så fantastisk att det är svårt att föreställa sig att det en dag kan finnas i våra hem. I verkligheten kan det redan existera. Modern teknik har avancerat till den punkt där vi nu kan styra våra TV-apparater, lampor och till och med våra termostater från vår smartphone. Det är bara toppen av isberget.

Här är sju framtida hemteknologier som alla borde känna till.

Automatiserade robotar

Vi är fortfarande långt ifrån en fullfjädrad, humanoid-liknande robot som kan arbeta fritt. Som sagt, automatiserade robotar finns redan och används i många hem idag. Enheter som iRobot och Neato är designade för att självständigt resa runt i ditt hem och rengöra golven. Det är ungefär så långt som vi har kommit för konsumentbaserade robotar i alla fall.

Oroa dig dock inte. En prototyprobot som avtäckts av forskare i Tyskland gör mycket mer än att rengöra golven. Den enarmade och trefingrade enheten kan plocka upp föremål, städa, använda olika maskiner och till och med servera drycker till gästerna. Ett integrerat sensorsystem förhindrar roboten från att klämma fast runt en människas arm. Dessutom kan den styras via en inbyggd pekskärm, men den svarar också på röstkommandon. Den kommer till och med att svara på förprogrammerade gester.

Naturligtvis är detta bara en robot som för närvarande är i produktion. Det kommer inte att dröja länge innan vi ser fler automatiserade hjälpare flytta in i våra hem.

  1. Smarta apparater

När våra enheter som våra telefoner, klockor och till och med smycken blir smartare och smartare kommer vi alla att börja inse fördelarna med att äga smarta apparater. Föreställ dig ett kylskåp som kan ha ett gott glas vatten som väntar på dig när du kommer till köket — beställt direkt från din mobiltelefon. Tänk på hur fantastisk en internetförberedd mikrovågsugn skulle vara – att automatiskt twittra ut din snabba måltid till världen. Okej, så det sista exemplet var mer av ett skämt men ni förstår poängen.

Du kan redan köpa kylskåp, tvättmaskiner, torktumlare och andra enheter utrustade med pekskärmar och en mängd sensorer. Några av dem är till och med internetklara, så att du kan installera och använda appar direkt från apparaten.

Det som är mest spännande med idén med smarta apparater är att de kommer att bli allt mer bekväma, lära sig dina preferenser och göra livet enklare. Även om det väcker några frågor om vad stordataföretag kan spåra, till exempel vilken tid du äter varje dag och sådan information.

  1. Belysningskontroller

Att tända en lampa eller taklampa från en väggströmbrytare är gammalmodigt nu. Förutsatt att du har rätt inställning i ditt hem kan ljus nu styras från mobila enheter, pekskärmspaneler eller ett automatiserat system.

NEST, en smart termostat, kan till och med programmeras för att tända lampor i ditt hem och kyla ner luften inuti så fort du kommer tillbaka från semestern. Föreställ dig att du kan programmera ditt system så att det tänder ljus vid olika tider på dygnet.

Avancerade belysningskontroller blir allt vanligare, även om många hoppas att tekniken snart kommer att bli en standardfunktion i nya hem.

  1. Power Tracking eller energieffektiv teknik

Din bil talar om för dig när den behöver bytas olja, så varför berättar inte ditt hem dig sådan information? Tänk på en luftkonditioneringsenhet som kan skicka varningar när luftfiltret behöver bytas.

Ännu bättre, tänk på ett energisystem som kan berätta för dig när du överskrider din energibudget för månaden. Powerhouse Dynamics, ett Maine-baserat företag, har avslöjat sitt Total Home Energy Management-program, som gör just det. Den spårar ett hems energiförbrukning, tillhörande kostnader och koldioxidavtryck per minut, för att tillåta husägare att bättre hantera sin användning. Den kan till och med analysera apparater och utrustning som används i hemmet och berätta för ägarna när de behöver uppgradera till mer energieffektiva produkter. Dessutom modifieras det hela tiden för att lägga till ny funktionalitet och bli ett mer användbart system.

Det kommer inte att dröja länge innan det finns mer än bara ett par konkurrenter på marknaden och kraftspårningssystem blir en modern hemstandard.

  1. Smarta toaletter

Det verkar lite dumt att ta en pott som du gör ditt företag i och göra det “smartare”, men det har redan hänt. Det finns toaletter i Japan som kommer att utföra en urinanalys efter att folk har gjort sina affärer, och sedan informera dem om de har diabetes eller inte – eller löper risk för det. Det verkar vara en av de viktigaste användningsområdena för smartare toaletter som håller oss friska, vilket är mycket vettigt när du tänker på det. Du kan lära dig mycket genom att analysera avföring och urin. Toaletter kanske snart kan berätta för kvinnor att de är gravida genom att analysera urin, eller att någon har tjocktarmscancer tack vare sin avföring.

Naturligtvis är andra smarta funktioner som automatiserade luktborttagare och spolsystem, eller uppvärmda säten också ganska användbara. Speciellt den sista, för ingen gillar att sitta ner på en iskall toalettsits.

Det pressar på kuvertet lite, men Kohlers Numi toalettsits är en av de mest avancerade och “smarta” toaletterna på marknaden. Den innehåller en integrerad fotvärmare, uppvärmd sits, luktborttagningsmedel, lufttork, bidé, rörelseaktiverat skydd och säte, och naturligtvis en upplyst pekskärmspanel med stöd för MP3-musikuppspelning. Japp, du kan lyssna på musik medan du tar en … ja, medan du gör din grej.

  1. Centraliserad underhållning och streamingenheter

Kabel-TV är för dyrt, föråldrat och ganska obekvämt nuförtiden. Tröga och buggiga set-top-boxar är bara en liten del av problemet. Det är då ingen överraskning att en streamingrevolution pågår just nu. Framtiden för underhållning ligger i ett centraliserat streamingsystem som ger husägare – och gäster – omedelbar tillgång till sin digitala underhållning.

Tack vare internetbaserade prenumerationstjänster som Netflix, Hulu och till och med YouTube kan husägare strömma innehåll live till sin TV relativt billigt. Naturligtvis förlitar det sig på en anständig internetanslutning, vilket är en helt annan fråga.

Som sagt kommer framtida bostäder att innehålla en mer centraliserad

underhållning och streaming system designat för att erbjuda bekvämlighet och nöje. Det är till exempel på tiden att vi gjorde bort kabeluttag och flyttade till att installera ett slutet Ethernet-nätverk i nya hem – det kommer att hända snart, vänta bara.

Dessutom kommer fjärrkontroller baserade på surfplattor och mobila smartphones att bli mycket vanligare i takt med att ny teknik dyker upp.

  1. Slutna och privata nätverk

Ta bara en stund att fundera över hur många av dina enheter som är designade för att användas med en aktiv internetanslutning. Tillsammans med alla de saker som nämns i den här listan kommer det produktsortimentet att utökas till att omfatta hushållsapparater, verktyg, övervakningssystem och mycket mer.

Framtida hem kommer att inkludera sluten och privat nätverksåtkomst för att ansluta alla dessa enheter och tillåta kommunikation mellan dem. Visst, du kanske måste köpa en router för att få igång dina enheter idag men förhoppningsvis kommer det inte att behövas någon dag. Trådlösa enheter kommer automatiskt att installeras i nyare hem, vilket öppnar upp för ett slutet nätverk.

Detta knyter an direkt till ett personligt hemsäkerhetssystem, som kan användas med det privata nätverket. Programvara för ansiktsigenkänning skulle tillåta husägare nyckellöst inträde i hemmet eller nätverket. Ett CCTV-övervakningssystem skulle tillåta dem att koppla in på distans och kontrollera deras hems status när de är på semester. Du kan aktivera ett nödvarningsläge via en mobil enhet om något går snett. Möjligheterna är oändliga.

Leave a Comment