7 Nya teknologier inom SEO och deras tillämpningar

SEO är en dynamisk bransch. Det som fungerade för några veckor sedan kanske inte fungerar igen just nu.

Som SEO-proffs måste du känna till de senaste trenderna och ny teknik för att hålla jämna steg med branschens ständigt föränderliga efterfrågan. På så sätt kan du hålla koll på ditt spel och bli mer effektiv i ditt företag.

I det här inlägget kommer jag att dela med dig av sju nya teknologier inom SEO-branschen och hur de påverkar ditt arbete som SEO-expert. Slutligen ska jag visa dig hur du använder dem i din verksamhet för optimala resultat.

Om du vill skala dina SEO-processer under 2021 och framåt bör du se upp för dessa tekniker och börja implementera dem i din verksamhet direkt.

Naturlig språkbehandling (NLP)

I december 2019 rullade Google officiellt ut algoritmuppdateringen Bidirectional Encoder Representations from Transformers (BERT) över hela världen. Denna uppdatering förde NLP i förgrunden, och det har varit en teknik att se upp med i SEO-branschen sedan dess.

Med NLP kan Google förstå vad ett ord i en mening betyder genom att titta på dess sammanhang.

Det betyder att Google inte längre förlitar sig på de specifika ord eller fraser som användare söker efter för att ge dem rätt svar. Snarare tittar de på avsikten bakom varje sökning.

Här är ett exempel på hur BERT (en utlöpare av NLP) påverkar en sökfråga enligt Google.

Innan NLP, om någon söker efter frågan “2019 brasiliansk resenär till usa behöver ett visum”, tror Google att detta är en informativ fråga för att bekräfta om en amerikansk medborgare kan resa till Brasilien utan visum. Därför visar det en Washington Post-artikel som svarar på frågan ovanpå SERP:erna.

Som du kan se är sammanhanget bakom denna sökning någon som vill resa till USA från Brasilien som behöver visum. Även om det var svårt för Google att ta reda på vad den här typen av frågor betydde tidigare, med BERT förstår algoritmen sammanhanget bakom varje sökning och ger användaren rätt information.

Hur man använder NLP i dina SEO-processer

Med NLP är informationsinnehåll viktigare än någonsin. Att optimera för BERT är dock inget du kan göra som SEO.

Snarare bör du fokusera på att skapa innehåll av hög kvalitet som svarar på sökfrågor korrekt. När du gör det kommer du definitivt att rankas bra.

Den här Moz-artikeln visar hur du skriver fantastiska delar av innehåll för sökmotorer och människor.

Natural Language Generation (NLG) för kortformat innehåll

Med NLG kan SEOs nu producera meningsfulla fraser och meningar precis som ett naturligt språk, men med hjälp av teknik.

Istället för att kämpa med författarblockering och spendera timmar på att tänka på vad de ska skriva, tar NLG bort den bördan genom automatisering. Och om du är en innehållsskapare hjälper detta dig att fokusera bara på att polera innehållet och göra det bättre att läsa.

Även om det finns många användningsfall för NLG, är det för tillfället bättre att använda för att skriva kortformigt innehåll som rubriker, produktbeskrivningar, mötesmemon och så vidare.

Hur man använder NLG som SEO

Det finns många användningsfall för NLG-tekniker. Med ett verktyg som Copy.ai kan du skapa målsideshjältetext, Facebook primär text, bloggintroduktioner, e-postämnesrader, listor, metabeskrivningar och så vidare.

Här är ett exempel på några listor som jag skapade för ämnet “kvalitetsblogginnehåll” med det här verktyget:

Som du kan se, om jag vill skriva en artikel om detta ämne, kan jag använda några av dessa förslag som en disposition för mitt inlägg. Med dessa kan jag istället fokusera på att forska i de enskilda delämnena.

Här är ett annat exempel på några webbplatstaglines som jag skapade för Moz genom att ange varumärket och en kort beskrivning av “Det ultimata SEO-verktyget du kan lita på” i verktyget:

TF*IDF

TF*IDF står för “Term Frequency times Inverse Document Frequency”. Detta mäter hur du använder en term på en viss sida och hur den kan jämföras med en samling sidor för det specifika sökordet.

Även om TF*IDF kan verka som ett mått på sökordstätheten, mäter den faktiskt hur viktig en sökordsfras är genom att jämföra den med sökordets frekvens i en stor uppsättning dokument.

Även om det ännu inte är klart om Google använder TF*IDF i sin algoritm, är det en bra praxis att införliva det i din SEO-strategi på sidan.

Innan du använder TFIDF måste du skapa ett innehåll som är inriktat på ett visst sökord. När det är gjort ansluter du innehållet till ett TFIDF-verktyg. Några rekommenderade alternativ är textverktyg, SEO PowerSuite, Ryte och Surfer SEO.

Hur du använder TF*IDF i dina SEO-processer

Med teknik och viss information om ditt sökord föreslår TFIDF-verktyg vanligtvis några fraser som du kan lägga till eller ta bort från dina sidor. Som SEO kan du optimera din sida baserat på dessa förslag för att möta det erforderliga TFIDF-resultatet för det sökordet.

På så sätt kan du lista ut några fraser som är nära relaterade till sökordet du skriver om, men som inte finns i ditt innehåll. När du lägger till dessa fraser och ord till ditt innehåll, gör det din artikel aktuellt och hjälper din sida att rankas bättre i SERP:erna.

GPT-3 för automatiskt skapande av innehåll

I september 2020 publicerade The Guardian en berättelse på sin webbplats som skrevs av en robot. Sedan dess har Generative Pre-trained Transformer Number 3 (GPT-3) varit ett hett ämne i SEO-branschen.

GPT-3 API fungerar på ett intressant sätt eftersom det har tränats med en stor pool av datauppsättningar för att efterlikna hur människor skriver. Detta inkluderar datauppsättningen Common Crawl, Wikipedia, relevanta historiska böcker och så vidare.

När du förser GPT-3 API med en skrivuppmaning, försöker den förutsäga exakt vad som skulle komma efter det, baserat på informationen den läses på Internet.

Skärmdumpen nedan är ett exempel på GPT-3-genererat innehåll som blev viralt på Hacker-nyheter för några månader sedan. De flesta användare kommenterade det, precis som de skulle göra på ett vanligt inlägg, utan att veta att det var skrivet av en robot.

SEO A/B-testning

De flesta SEO:er fokuserar mer på användarens A/B-tester och mindre på SEO A/B-tester. Medan användartestning innebär att slumpmässigt tilldela besökare (användare) av din webbplats till olika versioner av dina sidor, och så småningom bestämma vilken som ska användas baserat på prestandan. I SEO A/B-tester är användarna Googlebots och inte slutanvändare, och de visas vanligtvis samma version av sidan.

Genom att utföra SEO A/B-tester som dessa hjälper dig att veta exakt vad som fungerar bra för ditt varumärke och vad som inte gör det. På så sätt kan du fatta mer välgrundade beslut när du optimerar dina sidor för SEO.

Till exempel, om din trafik minskade till en viss sida efter att ha gjort ändringar i den under SEO A/B-testet, visar det att testet inte fungerade.

Vanligtvis bör du förvänta dig att börja se resultat från ditt SEO A/B-test så snart Google genomsöker din variantsida. Om Google genomsöker din testsida inom säg 7-14 dagar kan du jämföra den med huvudsidan.

Några SEO A/B-testverktyg som du kan använda för detta ändamål inkluderar: Google Tag Manager, Rankscience, Optimizely, etc.

Automatiserad optimering av innehåll på sidan

När du skapar ett innehåll i långa former gör du vanligtvis:

 • Kolla de högst rankade sidorna på SERP:erna
 • Gå igenom varje del av innehållsrankningen på SERP:erna
 • Ta reda på vilka specifika rubriker och underrubriker som sidorna täcker
 • Identifiera punkterna som saknas på sidorna
 • Skapa en bättre kontur av vårt eget verk.
 • Och så vidare

Detta tar vanligtvis mycket tid. Du måste spendera timmar på att manuellt kontrollera det ena innehållet efter det andra och notera de viktigaste punkterna att inkludera i ditt eget stycke.

Hur man använder automatisk optimering av innehåll på sidan

Istället för att spendera timmar på att skapa innehållsunderlag och undersöka informationen du vill inkludera i ditt innehåll, kan du använda SEO-verktyg som Frase AI och Content Harmony.

Med Frase AI kan du förkorta tiden du använder för innehållsforskning. Säg att du vill skriva om “hur man går ner i vikt snabbt”, kan du mata in nyckelordet i verktyget.

När det är klart kommer det automatiskt att kontrollera de högst rankade sidorna i SERP:erna och ge dig lite användbar information som du kan använda när du skapar ditt innehåll. Dessa inkluderar de bästa resultaten för sökordet, statistik och data som du kan lägga till i ditt innehåll, frågor som din målgrupp ställer på Quora, Reddit och Googles människor frågar också.

Med ett verktyg som Content Harmony kan du automatiskt skapa innehållsunderlag som möter sökintentioner på kortare tid.

Allt du behöver för att komma igång är ditt nyckelord. När du väl matat in det i programvaran analyserar det automatiskt SERP:erna med hjälp av olika datapunkter. Efteråt kan du bygga dina innehållsunderlag därifrån.

Icke-textinnehållsfaktorer

Lcke-textinnehållsfaktorer blir mer framträdande inom SEO eftersom de hjälper dig att skapa en trevligare användarupplevelse på dina webbsidor.

Om du läser ett stycke innehåll med textblock överallt, kommer du troligen att tycka att det inte är tilltalande att titta på. Och med den kommande tillämpningen av Core Web Vitals av Google i mars 2021 kommer faktorer som inte är textinnehåll att ha en enorm inverkan på SEO.

Några av dessa faktorer som inte är textinnehåll inkluderar:

 • Bilder
 • Infografik
 • Grafer
 • Diagram
 • videoklipp
 • Ljudklipp
 • Animationer
 • Bildspel
 • Nedladdningsbara filer som PDF-filer

Hur man använder icke-textinnehållsfaktorer för SEO

Canva: Med det här verktyget skapar du högkvalitativa icke-lagerbilder för dina sidor.
Venngage: Om du vill skapa infografik som fångar dina läsares uppmärksamhet, bör du använda Venngage.
Invideo: Invideo hjälper dig att skapa och redigera videor online på några minuter med olika färdiga mallar.
Animaker: Om du inte har en designbakgrund och vill skapa animerade videor, kommer det här verktyget att hjälpa dig mycket.

Med dessa verktyg kan du göra dina sidor och inlägg mer tilltalande. Därför kommer dina läsare att spendera mer tid på din webbplats, och din avvisningsfrekvens kommer så småningom att minska drastiskt.

Slutsats

När vi ser fram emot SEO-branschens framtid kommer ny teknikutveckling definitivt att spela en viktig roll. Medan vissa av dem redan används, är andra fortfarande under utveckling.

Om du är en SEO som vill hålla koll på saker och ting i branschen, bör du hålla utkik efter dessa framväxande teknologier och börja tillämpa dem för att växa ditt företag. Har du mer SEO-teknik att lägga till i den här listan? Låt mig veta i kommentarerna.

Leave a Comment