En guide till mobilteknik

Mobilteknologi Definition

Mobil teknik består av vilken tvåvägsdatorenhet som helst som är avsedd för bärbar användning, såväl som de kommunikationsnätverk som ansluter dessa enheter.

VAD ÄR MOBILTEKNIK?

Mobilteknik är en kategori som består av ett brett utbud av enheter, med ny tvåvägsteknologi som skapas varje dag med unika användningsområden. Oavsett formfaktor är alla dessa länkade genom sin förmåga att skicka och ta emot signaler genom att kommunicera med andra enheter i nätverk.

Exempel på mobila enheter

Mobila enheter finns överallt och de är inte bara begränsade till telefonerna i våra fickor. Oavsett om det handlar om att distribuera en starkare WiFi-signal eller att göra det möjligt för en användare att komma åt telefonsamtal från sin handled, finns mobila enheter i alla former, storlekar och funktioner. Några av de mest populära formerna av mobilteknik inkluderar:

 • Smartphones – de flesta har tillgång till en smartphone idag men vilken mobiltelefon som helst kan betraktas som mobilteknik.
 • Bärbara datorer – En utveckling från tidigare bärbara datorer, moderna bärbara datorer finns i en mängd olika storlekar, men nästan alla innehåller tvåvägsnätverksanslutningsmöjligheter och kan användas i en mängd olika miljöer.
 • Surfplattor – Använder ofta samma system som smartphones men med kraftfullare komponenter, surfplattor erbjuder ännu mer portabilitet än bärbara datorer med mycket av samma funktionalitet.
 • Smartwatches – Dessa enheter är designade för att synkronisera med andra enheter, som smartphones eller bärbara datorer, och använder molnfunktioner för att visa aviseringar och applikationer på en mindre, bärbar skärm.
 • Hotspots – Enheter kräver en internetanslutning av något slag för att komma åt internet och hotspots ger en lösning när en anslutning annars skulle vara ouppnåelig. Hotspots körs ofta via cellulära nätverk och är värd för privata WiFi-nätverk som användare kan ansluta till i oortodoxa miljöer.
 • Mobila spelkonsoler – Spelkonsoler har länge funnits i bärbara former men de senaste generationerna har kraften att konkurrera med hemmakonsoler och har tvåvägsuppkoppling för åtkomst till nedladdningsbart innehåll, spela spel med andra över ett nätverk och skicka meddelanden.
 • IoT-enheter – Många, men inte alla, IoT-enheter kan betraktas som mobil teknik, såsom sensorer och smartklockor. Dessa enheter representerar en bred kategori och reagerar på sin miljö för att kommunicera specifika signaler när en händelse utlöses.

Mobila nätverk

För att en mobil teknisk enhet ska kunna ansluta till andra enheter eller använda internet måste den ha tillgång till ett nätverk som gör att den kan överföra en signal. Även om mobil teknik ofta exemplifieras av fysiska enheter, kan nätverk och deras infrastruktur också betraktas som mobil teknik. Varje nätverk är unikt i sin funktionalitet.

 • Mobilnät – Mobilnät fungerar genom radionätverk som distribueras via mobiltorn, vilket gör att mobila enheter automatiskt kan byta frekvens till sitt närmaste geografiska torn utan avbrott. Cellulära nätverk har förmågan att betjäna mängder av användare på en gång och befinner sig för närvarande i en övergångsperiod mellan sin fjärde och femte generation av tjänster.
 • 4G – Med hänvisning till den fjärde generationens cellulära tjänster, arbetar 4G med paketväxlingsteknik och organiserar data i mindre grupperingar för snabb överföring innan den återmonteras på destinationen.
 • 5G – Den inkommande femte generationens nätverkstjänster kräver utbyggnad av ny infrastruktur för bred användning och fungerar med högre frekvenser i aggregerade band. Detta tillåter nätverk att få tillgång till mer bandbredd och öka överföringshastigheten. 5G rapporteras vara 20 gånger snabbare på att skicka och ta emot signaler än 4G.
 • WiFi – WiFi använder radiovågsteknik för att ansluta enheter till lokaliserade hotspot-routrar. Internetleverantörer tillåter användare att ansluta till sitt nätverk men skickar inte automatiskt signaler till en enhet utan WiFi-anslutning. Användare kommer ofta att ha möjlighet att göra sitt WiFi-nätverk tillgängligt för offentlig eller privat användning.
 • Bluetooth – Istället för att ansluta enheter till internet, ansluter Bluetooth-nätverk enheter till andra enheter via kortvågiga radiovågor.

FÖRDELAR MED MOBILTEKNOLOGI

Även om mobilteknik erbjuder många fördelar för dem som använder den i vardagen, öppnar den också upp för många möjligheter för företag som arbetar med ett agilt och framåttänkande. Genom användningen av mobil teknik i kombination med SaaS-plattformar och molnbaserad infrastruktur för fjärrdataåtkomst kan dessa företag effektivisera flera processer samtidigt som de minskar kostnaderna och bibehåller produktiviteten över hela arbetsstyrkan.

Möjligheterna hos företagsmobilteknik inkluderar:

 • Skalbarhet – Enterprise mobil teknologi minskar kostnaderna förknippade med den konstanta cykeln för utbyte av enheter och infrastruktur samtidigt som kraftfulla enheter kan användas på ett portabelt sätt. Detta eliminerar behovet för anställda att komma åt flera arbetsstationer och centraliserar all data och kommunikation till en enda enhet.
 • Onboarding – Mobil teknik kan avsevärt förbättra introduktionsprocessen för både anställda och företag genom att centralisera all data och information till en enda enhet. Detta ger nya medarbetare möjligheten att få tillgång till allt de behöver för att bli en produktiv del av teamet samtidigt som de kan använda sitt val av teknik. Mobilteknik gör också onboarding av kunder enklare av liknande skäl och tar bort mycket av frustrationen ur processen.
 • Molnbaserad utveckling – En arbetsstyrka som verkar genom molnet och mobiltekniken innebär att utveckling kan ske var som helst. Detta öppnar dörren för att bilda en mångfaldig arbetsstyrka av anställda över hela världen, som var och en ger unika synpunkter och arbetsscheman till företag så att tillväxten kan fortsätta oavbrutet.
 • Återanvändning – Kraftfulla datorenheter är dyra, särskilt när det gäller att säkerställa att hela företaget har de verktyg som behövs för att fungera korrekt. Mobila tekniska enheter gör det lättare att rensa data och skicka utgående utrustning till inkommande anställda. Detta effektiviserar också enhetshanteringsprocessen och upprätthåller säkerheten i hela organisationen.
 • Edge computing – Edge computing tillåter mobila enheter och IoT-tekniker att bearbeta data inifrån eller genom en lokal server, vilket ökar produktiviteten genom en distribuerad IT-infrastruktur.

HANTERING AV MOBIL ENHET

Mobila enheter öppnar upp för många möjligheter för affärsutveckling men utgör också nya utmaningar och medför risker om de inte hanteras på rätt sätt. Gränsen mellan personlig och affärsdata kan bli suddig när man migrerar till ett företag som är först med mobilen, särskilt när enheter ägs av anställda eller reser mellan hemmet och kontoret. Detta skapar potential för dataintrång och äventyrar både individens och företagets immateriella rättigheter. Säkerhetsutmaningar kan dock ofta övervinnas genom att använda tekniker och plattformar för Enterprise Mobility Management.

Enterprise Mobility Management (EMM) kombinerar Mobile Device Management och Mobile Application Management-verktyg till en enda plattform, vilket ger IT- och nätverksproffs fullständig insyn över hela företagets säkerhet. EMM-plattformar är utformade för att hålla säkerheten som högsta prioritet och har ofta varnings- och rapporteringsfunktioner för att lokalisera och mildra säkerhetshot omedelbart.

Vad du ska leta efter i programvaran Enterprise Mobility Management:

 • Stöder flera former av mobila enheter och operativsystem
 • Ger realtidsinsikter om enhetsinventering
 • Integreras med befintliga applikationer
 • Kunna definiera roller och ansvar
 • Alltid-på-anslutning och förmågan att känna igen enhetsmanipulering

Leave a Comment