VAD ÄR MODERN TEKNIK OCH HUR FÖRÄNDRAS DEN?

Teknologiska framsteg handlar om mycket mer än den nya elbilen från Tesla eller autonoma fordon från Mercedes. Det är mycket mer än bara avancerade handledssmycken från Apple och fitnesstrackers som kan berätta vad du åt för två veckor sedan.

För seniorer kan teknisk förändring betyda skillnaden mellan beroende och självständighet. Glöm dina Ubers och dina sociala medier; glöm Ultra HD-TV, virtuell verklighetsprylar och annan ständigt föränderlig teknologi, som senior betyder alla dessa saker ingenting om du ska vara begränsad till ett vårdhem utan frihet att njuta av allt.

Den typ av moderna tekniska framsteg som seniorer behöver kanske inte träffar rubrikerna som den nya raketen från SpaceX, men det betyder inte att de är mindre betydelsefulla. För de äldre som behöver dessa prylar håller avancerad bärbar teknik snabbt på att bli en integrerad del av deras säkerhet, hälsa och lycka.

Den här videon ger dig en bra uppfattning om hur långt dessa teknologier har kommit inom hälso- och sjukvårdssektorn:

Även om vi inte har sett det bästa ännu, lovar några otroliga tekniska framsteg att avsevärt förbättra livet för dem som väljer att anamma dessa nya sätt. Det bästa är att vissa av dessa prylar kommer att vara lätta nog att använda så att även de mest tekniskt utmanade seniorer kan ta reda på dem snabbt och dra nytta av dem.

VAD ÄR MODERN TEKNIK OCH HUR FÖRÄNDRAS DEN?

Modern teknik handlar om effektivitet och snabbhet; det handlar om att säkerställa kommunikation ansikte mot ansikte, koppla dig till din vårdgivare och ge dig mer makt genom att ge dig mer tillgång och kontroll över vilken typ av vård du får samt service du får.

Tänk på det så här: hur ofta går du online för att leta upp information om…allt egentligen? Millennials gör det varje dag och skulle nästan aldrig köpa in någon form av tjänst utan att först läsa recensionerna och kommentarerna online.

Det är ett sätt att avgöra om en leverantör är att lita på eller inte samt se hur fördelaktig vilken tjänst de än tittar på kommer att vara för deras dagliga liv.

Detsamma bör gälla din hälsa och vård som senior. Tekniska framsteg som internet och datorer har öppnat en helt ny värld för dig att lära dig och välja vad som är bäst för din hälsa och lycka.

Till 2020 kommer dessa ständigt föränderliga tekniska innovationer att säkerställa att den typ av vård du får kommer att vara snabbare, bättre, effektivare och mer effektiv – till och med erbjuda social förändring. Men det betyder inte att du måste vänta i flera år innan du kan börja dra nytta av dessa förmåner. Det finns wearables just nu som är byggda speciellt för de seniorer som behöver dem.

Prylar som kan berätta för dig:

 • Blodtryck
 • Sockernivåer
 • Samla in data som kan tolkas av dina vårdgivare för bättre vård
 • Föreslå kostbehov
 • Slå av ett larm vid plötslig orörlighet från din sida, vilket tyder på fall eller medvetslöshet

Den typ av saker som dessa bärbara prylar kan göra är ofattbara. Med det i åtanke, här är lite bärbar teknik för seniorer som du bör prova idag om du vill leva ett bättre och mer medicinskt säkert liv.

BÄRBAR TEKNIK FÖR SENIORER

Med cirka 13 procent av befolkningen i USA består av seniorer (43 miljoner plus individer), är det inte svårt att se varför denna demografi är en dominerande kraft inom den bärbara teknikmarknaden.

Seniorer är nästa stora sak när det gäller den bärbara teknikmarknaden och med goda skäl. De prylar som produceras idag kan hjälpa seniorer att hålla sig säkra, friska och till och med i kontakt med sina älskade familjemedlemmar.

Som senior är det vettigt för dig att försöka ta reda på vilken av dessa nya teknologier – bland de tusentals tillgängliga alternativen – som är den bästa bärbara tekniken som passar dig och dina specifika hälsobehov. Här är en snabb lista över några av de bästa wearablesna på marknaden idag som kan vara perfekta för dig:

Bärbara kläder för att hålla dig säker

Om det är en sak som bärbar teknik har gjort för det åldrande samhället som helhet är att det har gett välbehövlig sinnesfrid för både de äldre som använder dem och deras familjemedlemmar. Olyckor som fall och medvetslöshet är några av de största riskerna som seniorer måste leva med varje dag.

Föreställ dig nu vad som skulle hända med seniorer som bor hemma ensamma och inte har någon att kolla upp dem regelbundet? Även om de hade någon att kontrollera dem, vad är chansen att någon kommer att vara inom deras synfält dygnet runt?

Bärbar teknik som Lively’s Safety Watch är ett utmärkt exempel på hur långt tekniken har kommit för att göra livet lättare för seniorer.

Livelys säkerhetsklocka:

 • Använder ett nav kopplat till flera sensorer runt om i hemmet för att alltid hålla dig inom räckhåll
 • Dessa sensorer registrerar om du har tagit din medicin eller inte
 • Visa om du rör dig normalt eller inte
 • Ser till att du inte missar dina måltider

Om någon av dessa saker är felaktig, kommer klockan att påminna dig och varna familjemedlemmar eller vårdgivare om det noterade föremålet om saker och ting inte går tillbaka till det normala. Hubben kräver ingen internetanslutning och ansluter inte heller till en telefonlinje. Tekniken är smart nog att registrera dina data över tid och lära dig vad som är “normalt” för dig och använda det som referenspunkt.

Fallförebyggande

Fall råkar vara en ledande fara i det åldrande samhället med minst en av sex seniorer som rapporterar ett fall varje dag. Tack vare tekniken nu finns det något du kan bära som hindrar dig från att slå i marken och bryta en höft när du faller.

Dessa bärbara krockkuddar som ActiveProtective bärs som bälten som utlöses när de upptäcker ett fall. Även om den här produkten inte har nått massproduktion än, är den bara ett exempel på hur tekniken kommer att göra livet för seniorer enklare och säkrare inom en mycket nära framtid.

Det händer så mycket mer i teknikvärlden som är inriktad på att göra vården av seniorer mycket enklare och effektivare. Saker som:

 • Walk-in badkar
 • Hissstolar
 • Ställbara toalettstolar
 • Elektriska rullstolar

Är alla exempel på allt som tekniken har bidragit till att uppnå inom detta område. Fördelarna är många och absolut välkomna för de seniorer som inte har något emot att lära sig lite om teknik de kan använda.

TEKNOLOGIENS FÖRDELAR FÖR ETT ÅLDRANDE SAMHÄLLE
Teknikens fördelar i en seniors liv beror helt på hur mycket av den tekniken senioren tar till sig. Om du är öppen för att testa nya saker kommer du att upptäcka att du har mycket att vinna på detta framsteg och framtida teknik.

Några av de viktigaste fördelarna med teknik för det åldrande samhället inkluderar:

 • Förbättra dina säkerhetsnivåer: Nu kan du få hjälp med en knapptryckning.
 • Hjälp med träningsalternativ: Tack vare tränings-DVD-skivor och onlinetränare kan du nu få träningen gjord från bekvämligheten av ditt vardagsrum.
 • Anslutning: Saker som Skype-samtal och Facebook har gjort det lättare för seniorer att hålla kontakten med nära och kära som är långt borta.
 • Health Management: Tack vare bärbar teknik kan din läkare nu hålla närmare koll på din hälsa genom data som registreras av dina enheter.
 • Läkemedelshantering: Det finns appar nu som säkerställer att du inte tar fel typ av medicin. Dessa appar håller också koll på dina piller och skickar dig påminnelser om du glömmer.
 • Smarta hem ökar din säkerhet: Även om det fortfarande inte är lika utbrett, finns det teknik som säkerställer att de flesta hem är röststyrda för att minimera antalet gånger seniorer måste gå upp och ner för trappan för att svara eller låsa dörren. Denna teknik säkerställer också att hemmet alltid är anslutet till en ledningscentral som kan skicka hjälp närhelst den boende behöver det (allt röstaktiverat).

Alla dessa fördelar visar att teknik är något som människor i alla åldrar kan ta till sig. Medan den yngre generationen kan vara uppslukad av sina virtuella verklighetsheadset och andra former av underhållningsalternativ som är tillgängliga tack vare tekniska framsteg, kan seniorer som anammar denna marsch framåt använda samma framsteg för att förbättra kvaliteten på sina egna liv.

Även om jämfört med vad annat som händer där ute i den tekniska världen (självkörande bilar och smarta hem) kan de flesta av alternativen som listas här tyckas vara rudimentära, men allt eftersom tiden går kommer framstegen att fortsätta komma och ditt liv som en åldrande medlem av samhället kommer bara att bli bättre och lättare.

Det är säkert att säga att framtiden har underbara saker för seniorer som inte är tekniskt motvilliga och är villiga att ge den nya tekniken ett försök.

Leave a Comment